Kosár  

termék (üres)

Stílus lexikon – Barokk

A csigavonal egyeduralma

Stílus lexikonunkat azért hoztuk létre, hogy segítsük Önöket a stílusok közötti eligazodásban. Rengeteg oldalon találhatunk leírást, számtalan variációban, de mi lényegre törően emeljük ki azokat a részleteket, melyeket akkor érdemes tudnunk, ha lakásunk stílusát igyekszünk magunkhoz igazítani. Lexikonunkkal szeretnénk segíteni, hogy olyan igényes belső tereket tudjanak kialakítani az otthonukban, melyek jól tükrözik személyiségüket és ízlésüket egyaránt.

A barokk korstílus jelentős változásokat hozott el a reneszánsz után, mely a 16. század második felétől, néhány év alatt egész Európát meghódította. Az Itáliából és Spanyolországból induló művészet, mint világstílus, az ellenreformáció művészi segítőjeként jött létre. A 16. század végére a reneszánsz olyan folyamatokat indított el, mely világnézetekre a reformáció már nem tudott erkölcsileg válaszolni. A barokk művészet a hit újraterjesztését kívánta létrehozni, így mondhatjuk, hogy a vallás szolgálatában jött létre.

Nyakatekert formavilág

Nem találunk olyan művészeti ágat, ahol ne jelenne meg a barokk, de az építészetet és ebből kifolyólag a lakáskultúrát is erősen meghatározza. A templomok és monumentális kastélyok építészeti stílusában gazdag lenyomatott hagyott a barokk, mely motívumrendszer a teremtés tökéletességére utal. Ez a tökéletességre való utalás rejti magában azt a részletgazdag kidolgozást, ami a stílusra jellemző. A barokk stílus egyházi körökben született meg, de gyors térhódításának köszönhetően a polgári változatai is gyorsan kialakultak, így kerülhetett be minden házba és jutahatott el ennyi emberhez. A túldíszített, nyakatekert formavilág, melyre a korszak neve is utal – az olasz barocco szóból eredeztethető, melynek jelentése nyakatekert, szabálytalan alakú kagyló – nem véletlenül tudott ennyire gyorsan elterjedni, a korszak jellegzetességei könnyen felismerhetőek. A kor célja a vallás megerősítése volt, jellemzői pedig az extra díszítettség, aprólékos kiműveltség, bizarr ellentétek és újszerű harmónia. A káprázatos, dekoratív elemek a tökéletességre törekednek. Kifejezetten nagy újításokat nem hozott létre ez a stílus, inkább a jól bevált antik eszközrendszert építette újra, amit több, korábbi korstílus elemeivel vegyített. Látványvilága a kettőséget próbálja szimbolizálni: a földi káoszt és az Isteni tökéletességet, melyek misztikus történeteket rejtenek magukban. Legjellemzőbb motívumrendszere a burjánzó ornamentika, ami az ellentétek kettőségének harmóniáját ábrázolja, ezt az ellentétpárt pedig a fény-árnyék hatásával éri el leginkább. Művészetére nagyon jellemző az erő, szenvedély és a mozgás ábrázolása, amit a csavarok, hullámzó motívumok és gazdag díszítéssel érzékeltetnek. A folyamatos dinamika és mozgás mindenhol jelen van, a festői látványosság, monumentalitás, képszerű ábrázolás bonyolult minták pedig mindenhol megjelentek egészen 1770-ig, a korszak végéig. A barokk késői ágai: a copf, illetve a rokokó stílus, melyet a klasszicizmus váltott fel.

A barokk újraéledése a lakásunkban

A modern és letisztul kialakítások mellett, a különlegesen feltűnő kiegészítők és egyedi megoldások pár éve erősen viszik a lakáskultúrában a pálmát. A barokk stílus a modern otthonokba kifejezetten jól beépíthető, mert a letisztult egyszerűségben csodás hangulatot lehet teremteni akár egy ornamentikus mintával rendelkező falrésszel vagy csak feltűnőbb bútorral. Nem kell túlzásba esni, egy-egy jól elhelyezett és megválasztott darabbal már is elérhetjük a kívánt hatást, ugyanis a barokk stílusú bútorok már önmagukban nagy figyelmet és teret kívánnak, így sokkal jobban ki tudnak teljesedni egy letisztult környezetben. Válasszunk egy kellemes fényű, díszes csillárt, sokkarú gyertyatartót, ha pedig merészebbek vagyunk kanapét vagy tálalót is választhatunk. Sok újra értelmezett bútorral találkozhatunk a boltokban, extrém színekben vagy csillogó kiegészítőkkel, melyekkel nem árt vigyázni, a túlságosan sok elemtől már a „giccs” kategóriáját is súrolhatjuk. Bár az is tény az újra éledt barokkban nem létezik a „mit mivel szabad, nem szabad” etikett. Bútorok, színek és minták tekintetében egyaránt bármit beemelhetünk a lakásunkba, amit személyiségünk szerint jónak találunk.